torsdag 27 januari 2011

Picknick

Idag var vi (som vanligt) i parken. Vi hade med oss lite lunchmackor som vi mumsade i oss på filten. Neo träffade en liten kille i samma ålder som han lekte med. Det är verkligen skönt att få se honom leka med någon (annan än mig själv) och hur han använder sig av engelskan han lärt sig. De bestämde att de skulle träffas nästa torsdag igen, men sen kom jag på att han börjar 5-dagars vecka på dagis från nästa vecka, typiskt...

syskonkärlek och en dos svartsjuka...

onsdag 26 januari 2011

Barnen



Senaste veckorna har vi varit ute vid poolen mest varje dag. Så pass att Neo inte längre tycker att det är så märkvärdigt. Han har till och med tackat nej till att gå till poolen ibland. Det han allra helst vill göra är att leka med mig! Han vill leka roll-lekar. Att vi är rollfigurerna i katten Gustaf, Toy-Story eller Musse-Piggs klubbhus hör till favoriterna. Han ritar och färglägger även VÄLDIGT mycket och har utvecklats otroligt på bara några månader. Han har sån fantasi då han ritar så det är alltid lika spännande att se hans bilder. Och nu när jag redan skryter så måste jag berätta att han kan alla bokstäver i alfabetet :-)

Jag hade verkligen hoppats att han skulle kunna mer engelska vid det här laget. Alltså, han kan ju massor av ord och hälsningsfraser. "Oh, my goodness!!!" säger han ofta, sötisen. Han börjar alltid hälsa på och prata med folk i köer också, så han vill verkligen träna engelska.  Men med tanke på hur avancerad hans svenska är så lär det dröja innan han kan vara med i lekarna på dagis på samma nivå som de andra barnen. Speciellt i roll-lekar som är populärt i hans ålder... Han har själv sagt att han gärna vill gå fler dagar i veckan på förskolan. Det skulle nog hjälpa språket en hel del på traven. Han har i allafall fått en inbjudan till ett kalas för en av de andra pojkarna i klassen. Det gjorde honom överväldigad av glädje. Jag har lagt in en liten videosnutt som jag filmade med mobilen på Neos förskola. Nu när jag har lärt mig tekniken så kommer fler såna inslag, lovar!


Nova växer och frodas. Nu har hon hunnit vara till doktorn för inskrivning, vägning och mätning. Hon vägde 8 kg och var 69 cm lång. En hel del har hon vuxit sedan vi kom hit. Hon har även börjat jollra mer. Speciellt när hon är nyvaken och ligger kvar i sängen så sägger hon "Baba"och andra gulliga ljud.

Jag har börjat fundera över hemresan nästa sommar. Vi har en biljett bokad till 11:e juli. Min plan är att jag och barnen stannar i Sverige längre än Peyman och åker tillbaka hit någon gång i September. Då hinner Neo och Nova träffa alla sina kusiner :-)
Tänk vad praktiskt det vore om någon passade på att följa mig tillbaka då... Andreas??!

tisdag 18 januari 2011

Svetten rinner...

Nu har det varit riktigt varmt i snart en vecka. Temperaturen har legat kring 25-30, I love it! Men jag inser samtidigt att det kommer att bli tufft när det blir sommar och temperaturerna ligger kring 40. Redan nu gäller det att hålla sig i skuggan med Nova. Men det här vädret är nog lite varmare än vad det brukar vara den här årstiden så vi har passat på att njuta av värmen.
Nova skuggar sig under klätterställningen på lekplatsen.
I söndags åkte vi till California Science center med Patrik. Det var stora utställningar med prova på grejer riktat mot barn. Det berörde allt från kroppen och miljön till teknik. Roligast var en värmekamera. Jag såg ut som en smurf med blå näsa (dålig blodcirkulation!) hos Peyman däremot verkar värmesystemet fungera utmärkt.
 Peyman, jag, Neo och Patrik (med kameran).
Neo bygger en koja.
Neo passade på att busa med några barn utanför Science center. I bakrunden syns USC:s hem-arena (amerikans fotboll).
Downtown LA.

I måndags var det helgdag, "Martin Luther King-dagen". Då tog vi en långpromenad i solen, och hittade en ny lekpark nära där vi bor. Den var inte riktigt lika fin som den vi brukar gå till men den låg i skuggan vilket var bra då det var drygt 30 grader varmt ute.

Apan i trädet.

söndag 16 januari 2011

Umeåbesök.

Senaste dagarna har det varit kanonväder till min stora glädje. Turligt nog har vädret passat på att vara som bäst när det är helg. Extra kul är det att vi har besök ifrån Umeå. Patrik är här på konferens och passar på att umgås några dagar med oss. Vi bestämde oss för att åka till stranden i Malibu eftersom en av våra grannar rekommenderat den.

Vi åt en väl tilltagen lunch i Malibu. Neo passade på att flirta med tjejerna som satt brevid oss.

Nova tog det lugnt.
Nu visade sig att vi inte var de enda med samma planer denna varma, soliga dag så vi fick spendera mycket tid i bilen i biköer och även letandes efter parkeringsplats. Till slut hade vi i allafall ätit lunch och parkerat bilen vid stranden. Vi tog en promenad vid vattenbrynet för att kolla in de fina husen.
Neo och Patrik. Neo hade fått en superfin sagobok av Patrik som han tog med till stranden.



Neo älskade att bli jagad av vågorna. Det slutade med ett par blöta shorts...
Sedan  satte vi oss i bilen igen för vi ville visa Patrik en annan strand som vi tyckte var ännu finare. Lagom till solnedgången kom vi fram till Manhattan Beach. Den stranden är verkligen underbar.
Piren på Manhattan beach.

 
Efter det åkte vi in till Hollywood och åt middag på Kodak Theatre, ett stort köpcentrum vid Hollywood Boulevard. Där stötte vi också på en filmstjärna utanför en hiss. Tyvärr inte George Clooney, men väl hans kusin (!) Miguel Ferrer.  Jag hoppas att det blir Clooney nästa gång....





Neo fick också träffa på en kändis, Spindelmannen!

söndag 9 januari 2011

Kulturella helgen

Vi försöker hitta på saker på helgerna för att ta tillvara på tiden här på bästa sätt. Peyman jobbar långa dagar under veckorna och är sällan hemma före kl 8 på kvällen så helgerna är vår famijetid. I går åkte vi till Los Angeles naturhistoriska museum. Det fanns mycket intressant att titta på. Jag tyckte extra mycket om den stora samlingen av mineraler, ädelstenar och bergarter. Det är otroligt vad det finns för fantastiska skatter under jordens yta. Neo gillade dinosaurierna och de uppstoppade djuren bäst.
Vi förundrades över hur naturtrogna djuren såg ut, tills vi insåg att de nog var uppstoppade, då kändes det lite sorgligt...

Sabeltandat tigerskalle

Nova gillar också att gå på museum.

Roligt att få känna och klämma på sakerna.
 På vägen hem åkte vi till Hollywood Boulevard för att flanera och äta middag efter den kända Hollywood Walk of Fame. Till Neos stora förtjusning fanns massor med utklädda barnprogramskaraktärer ute på gatan som han vick hälsa på. Där fanns också många "turist-ställen" som vi får spana in någon annan gång.  Passar bra om någon kommer hit och hälsar på! Det var allt ifrån Madame Tussauds vax-kabinett till Guinness rekord-boks utställning.

Neo och Barney

Närkontakt med Marilyn Monroe utanför Madame Tussauds.

China theater Hollywood. Här har massa kändisar skrivit sina autografer och lämnat fot/handavtryck i cementen.


onsdag 5 januari 2011

Imse vimse spindel

Igår när vi skulle ut på promenad så fick vi vår första närkontakt med de lite mindre trevliga bitarna av att bo i det här klimatet. På den låsta grinden satt en stor, svart sak med läskiga ben, eller rättare sagt - den var läskig helt och hållet! Det var en svarta änkan.
Tyvärr hade jag inte mobilen med mig så jag har tagit en bild från nätet så att ni ska veta hur den såg ut. 
Storleken på bilden stämmer med verklig storlek.

Det är ju såna varelser som vi svenskar ibland får med oss hem då vi importerar bilar härifrån. Tanken på att vi ska ta med en bil till Sverige känns nu plötsligt inte så lockande längre.... Jag vågade inte mosa det stora monstret så jag gick till kontoret och bad vaktmästaren om hjälp. Idag var den borta så jag hoppas att han fick den så att den inte blockerar min väg någon mer gång. När jag kom hem kollade jag upp vad man ska göra om man blir biten. Som tur är är det ovanligt att man dör, men det är mycket smärtsamt med muskelspasmer i hela kroppen pga giftet.

Nyår och min födelsedag firade vi här hemma med en god middag. På morgonen fick jag tårta på sängen och presenter. Bland annat en bok om hus, med massor av planlösningar och inspirerande bilder, precis i min smak!
I lördags åkte vi ner till Laguna Niguel och hälsade på Peymans släkt. Där fick barnen lilla julafton då de hade köpt en massa julklappar till dem. Neo var överlycklig.

Så här hittade jag Neo häromdagen då jag inte var snabb nog in till Nova efter att hon vaknat. Bilden säger lite om hur mycket större deras spjälsäng är motför våra i Sverige.

Sist en liten bild av hur rolig Nova ser ut  med hjälp av lite statisk elektricitet.