tisdag 21 februari 2012

Allergisk reaktion

I fredags kväll mitt under fredagsmysegt började Neo klia sig frenetiskt i hårbotten, och han klagade högljutt över hur det kliade. Hårlöss, Åh nej! var min första tanke, men efter att tag började det öven klia på hans hela kropp och när vi tittade under tröjan så hade han börjad få en massa nässelutslag på kroppen. Som tur var hade vi allergimedicin hemma och det kliade mindre för honom efter att han fått en dos, men utslagen var kvar. Vi läste om det på nätet och vad vi förstod så beror nässelutslag hos barn oftast om födoämnesallergi men ibland även infektion och att med allergimedicin så går det oftast över på ett par timmar. Så här såg han ut då vi först upptäckte utslagen, inte så farligt...

På morgonen hade utslagen flyttat sig till ben och armar så det verkade vara på väg bort. Neo var inte alls allmänpåverkad, snarare lite hyper, vilket är konstigt då medicinen ska göra honom slö. Vi åkte på LA zoo under dagen då  utslagen nästan var borta, men i bilen på vägen hem så börjar det klia igen för honom och när vi kommer hem ser det mycket värre ut än dagen innan. Han är då  helt täckt av tjocka kakor av utslag och ansiktet börjar svälla upp (Jag har inga bilder på hur det såg ut då.)

Vad är det han regarerar på? Det enda vi åt under fredagsmyset som  han aldrig ätit förut var en cheddardip. Under söndag och måndag fortsatte de kraftiga, kliande utslagen att plåga honom, ett tag var han skarpt illröd från käken ner över halsen och under gårdagen var hans ansikte väldigt svullet, utslag över hela kroppen. Peyman som är en nattuggla har fått vaka över honom på nätterna. I morse när han vaknade var de mesta av utslagen helt borta, bara några små kvar på benen och magen och ansiktet är fortfarande plufsigt, hoppas verkligen att det gått över nu! Det mesta tyder på att det är något han ätit som han reagerat på. Om det hade varit en infektion så borde han ha haft feber och varit allmänpåverkad. 

I början av januari drabbades han av en annan lindigare allergisk reaktion efter att ha badat i poolen, den gången fick han bara nässelutslag runt ögonen som även svällde igen. Undrar om dessa två händelser har något samband? Hoppas verkligen inte det annars blir jag rädd för hur reaktionen kommer att bli nästa gång han utsätts för det ämnen han reagerar mot med tanke på hur mycket kraftigare den här reaktionen var jämfört med den i januari. 

6 kommentarer:

  1. Men fy så otäckt när man inte vet VAD som orsakade utslagen! Förstår din/er oro! Önskar man kunde varit till hjälp, men jag har inte hört talas om något liknande tidigare.
    Hoppas han slipper dessa reaktioner framöver, & om han får dem igen så får man väl hoppas att det inte blir ännu värre & att man upptäcker orsaken, så att det går att förhindra.

    Har tryck i mej två (!) semlor idag. Bara så ni vet ;)

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, låter som födoallergi får också som utslag när jag ätit något "dåligt" tänk bakåt vad han ätit och man kan ju göra på sjukan "födo" provet och se vad man tål och icket.

      Radera
  2. Otäckt! Nässelutslag kliar ju så vansinnigt, stackars Neo! Nässelutslag har väl både du, jag och Andreas haft flera gånger och av olika saker som vi reagerat på? Jobbigt att inte veta vad han reagerar på..hoppas han slipper det igen iallafall! Kram

    SvaraRadera
  3. Ja, det verkar finnas anlag för den här typen av reaktioner i familjen. Även Nova har ju reagerat med kraftiga utslag, fast bara runt munnen då hon ätit tofu, så hon verkar reagera på soja. Vi ska definitivt göra test hos doktorn då vi flyttar hem till sommaren. Trodde att det var tillräckligt med alla luftburna allergier Neo drabbats av, men tydligen inte.
    /Annette

    SvaraRadera
  4. Hej på er!
    Hoppas att Neo mår bra och att han inte reagerat på något mer. Ush vad hemskt. Tänker på lilla er. Hoppas att ni har kunnat reda ut vad som är orsaken! Och hoppas att ni har någon form av kortisonbaserad kräm som lugnar reaktionen och kanske dämpar denna. Ava fick en kraftig allergisk reaktion för ett tag sedan av cashewnötter, men det kunde lika gärna ha varit mögelsporer (enligt läkarna)och det vill vi aldrig vara med om igen. Ta hand om er kära lilla familj. Pussa barnen och bamsekramar på er.

    SvaraRadera
  5. Stackars Neo, det kliar ju så vansinnigt....hoppas det går få reda på vad det var!!
    Sköt om er, KRAMAR!!

    SvaraRadera