tisdag 30 november 2010

Nyklippt

Idag har Neo varit till frisören. Den ligger som tur är nära där vi bor eftersom vi (som vanligt) fick stressa dit . När han blev klippt så satt han alldeles blickstilla och koncentrerat  i frisörstolen under hela klippningen, Skönt! (jag höll mig i bakgrunden). Han fick en riktigt  busig stil på sin klippning med uppåt-lugg. Han har även skaffat sig en kompis på förskolan. Neo fick en stor kram av Diego när jag hämtade honom i måndags. Han blev så glad att han inte visste vart han skulle ta vägen. Läraren sa också att han hade använt mycket engelska den dagen (hans femte dag på förskola, så det bådar ju gott).När jag kom och hämtade honom så ropade han först "MAMMA!!!, sen tystnade han mitt i och ropade "MOM, HELLO MOM!!!"

Nyklippt buskille.


Tidigare idag så var Peyman till ögonläkaren (samma som Neo var till). De på USA:s motsvarighet till vägverket krånglar till det med hans uppkörning och ville inte ge honom en tid förrän ögonläkare skrivit utlåtande om ögonskadan. När han väl fått detta formulär ifyllt idag, och även köat en dryg timme för att visa upp det, så vägrade de ändå acceptera den eftersom läkaren råkat skriva en siffra (!!?) fel och ändrat denna i formuläret. Ni kan ju gissa hur nöjd (NOT!) Peyman blev då....

måndag 29 november 2010

Helg med familjen

I helgen har vi varit på en galleria i närheten med massor av butiker, det var hur stort som helst. Tyvärr var Neo på ett riktigt dåligt humör så jag kunde knappt kolla vad som fanns i affärerna. Han låg stundtals och skrek på golvet. Vi kände oss som såna där föräldrar som man själv tyckt synd om och då man tänkt att så där ska ALDRIG mina barn få bete sig. Sen då man hamnar i den situationen är det väldigt svårt att ta sig ur den... Det fanns både karuseller och lekpark inomhus så han blev inte så nöjd då vi ville kolla in affärerna. Jag trodde treårstrotsen skulle vara på väg att gå över, men nu verkar det vara en 4-årstrots på väg som får treårstrotsen att blekna. Jag får försöka ta mig tillbaka dit utan barn någon gång, för att julhandla. Det är kanske 5-10 minuter med bil ifrån där vi bor
Neo åker karusell


På kvällen köpte vi hem japansk mat från en restaurang nära där vi bor. Det var bland det godaste jag ätit, så jag bjuder på en bild av maten, så får ni fantisera om hur gott det kan ha varit :-)

Nova har fått sin tredje förkylning sedan vi kom hit. Stackars liten! Tur att jag tog med mig Näsfridan. Jag använde den kanske tre gånger på Neo under hela hans bebistid och med Nova måste jag använda den hela tiden. Hon är nog på väg att bli en liten snoris... Hon blir duktigare och duktigare på att sitta också, nu sitter hon korta stunder utan hjälp.

lördag 27 november 2010

Thanksgiving

Nu har vi firat en av de större högtiderna i vårt "nya land". Det började redan i onsdags då jag och Nova åt lunch med Neo på hans förskola. Barnen hade gjort små hattar med kalkoner och vi föräldrar hade med maten-knytkalas (=Pot luck, ett nytt ord till min engelska ordlista...)
Vi åt kyckling, potatismos, gravy (typ brunsås), majs, och såklart pumpapaj till efterrätt. Det var trevligt att få träffa några av de andra mammorna (Ja, det var bara mammor som kom dit!)
Neo sitter längst bort på kortändan, han hade tagit av sig sin kalkonmössa :-)
I går så då det var Thanksgiving "på riktigt" så var vi bjudna till Peymans chef, Songtao Shi, tillsammans med alla hans nya arbetskamrater, även där var det knytkalas. Jag hade lagat lasagne och så hade vi köpt en ask Paradischoklad på IKEA. Det fanns såklart kalkon även då, men resten av maten var kinesisk. Allt från skott från lotusblomma till sallad med hela bruna ägg i, roligt och exotiskt. Peymans nya arbetskamrater kommer i stort sett allihop från Kina, en kille var från Japan och sen har vi ju Peyman. Det var ett trevligt och glatt gäng och Neo och Nova fick som vanligt mycket uppmärksamhet. Till sist så blev Neo så i gasen (frivolter, sång m.m.) att vi bestämde oss för att åka vidare till nästa fest, som låg 2 timmar bort. Den var hos Bahman och resten av Peymans släkt var där. Vi stannade till idag och passade på att åka och se på Camerons nyrenoverade hus med gudomlig utsikt över Stilla havet, i Dana Point. Där fick Neo också provgasa hans motorcykel.
Neo provkör sin första Harley Davidson, han gillade det lite FÖR mycket!

Nova och pappsen hemma hos Cameron.

Neo och Bahman.

Nova med sina nya barnvakter Roja och Lida.

Runt matbordet.

onsdag 24 november 2010

Parken

Igår spenderade jag och barnen hela dagen i en park. Jag kollade in närområdet på Google maps och hittade en park ca 1 km bort. Vi promenerade dit och tog med oss lunch. Det fanns en jättefin lekplats där som Neo roade sig i och Nova fick premiärgunga. Dit kommer vi helt klartgå fler gånger. När vi kom hem blev det mindre roligt för jag fick akut urinvägsinfektion och feber och mådde riktigt dåligt. Jag drack säkert 4 liter vatten innan jag gick och la mig och Peyman köpte alla möjliga recpetfria mediciner på apoteket. Nu känns det lite bättre men jag fortsätter klunka i mig vatten och mediciner och hoppas att jag ska klara mig utan antibiotika. Jag och Peyman har ju inte hunnit hitta läkare åt oss själva ännu och det är så mycket byråkrati och papper som måste fyllas i att jag orkar inte ta tag i det just nu... Dessutom blir det långhelg från och med i morgon då det är Thanksgiving så det går inte ens få tag på läkare annat än på akuten. 
Neo är på förskolan nu och jag ska gå dit till lunch eftersom de har Thanksgivingfest med knytkalas (verkar vara populärt med knytkalas!)




måndag 22 november 2010

Barn är som svampar när det kommer till språk, tänk om vi vuxna hade samma talang. Det var så lustigt när jag hämtade Neo på förksolan idag. (Hans tredje dag där). Han kom springande och ropade:
"Mom, ska vi play när vi kommer hem?"
Så gulligt! Han gillar att säga det han lärt sig på engelska. Han hälsar på alla han träffar, från brevbärare till kassörskor. "Hello! How are you? My name is Neo. Bye bye!"
Jag och Nova passade på att gå till shoppingcentret tvärs över gatan idag. Det finns en klädaffär där som gör att det kliar i mina shoppingfingrar. De har kläder precis i min smak, och superbilligt! Jag köpte två tröjor, en klänning och leggings för totalt 27 dollar. Kring 180-190 kr. Me like!! Kom hit och shoppa!

söndag 21 november 2010


I fredags åkte Peymans mamma tillbaka till Sverige efter att ha varit här i två veckor. Samtidigt så byttes det varma soliga vädret mot lite gråare och svalare väder. Nu är det kring 16 grader på dagen och 8 på natten.  Man kan se att det snöat på bergtopparna som skymtar från vårt fönster. Men det blir nog det närmaste snö vi får komma den här vintern. I fredags var jag och barnen med Peyman på hans jobb där det var som ett knytkalas. Massor med god mat och alla var så trevliga.

 I helgen har vi varit hemma och tagit det lugnt. Vi var förbi en sväng på IKEA i lördags och köpte bl a en vardagsrumsmatta och ett litet bord med stolar till Neos rum. Vi passade även på att hamstra lite knäckebröd och kaviar :-)
Veckan som kommer blir en kortvecka. Torsdag är helgdag då det är Thanksgiving. Även fredag är ledigt, då är vi bjudna till Peymans chef på fest, det blir ett till knytkalas. Hinner vi kommer vi även att åka ner en sväng  till Laguna Niguel och fira med släkten där.

onsdag 17 november 2010

Neo hade haft en fantastisk dag på sin förskola. Han var eld och lågor då jag hämtade honom och fröknarna berättade hur duktig han varit. Han hade till och med ätit upp all lunch! De gillar papper och blanketter här i USA, även på förskolan. Vaje dag får vi en ifylld rapport över hur dagen varit för Neo; om han ätit bra, sovit m.m. det känns skönt för den illa hönsamman i mig som önskar att jag hade en övervakningskamera monterad på honom. Idag hade de tydligen haft brand och jordbävningsövning, tränat A;B;C, 1,2,3 och han hade varit jätteduktig! :-) I morgon ska de fira Musse Piggs födelsedag. Han ska gå imorgon istället för på fredag (3 dar per vecka) eftersom vi ska på lunch-fest på Peymans jobb på fredag.

Nu ikväll har vi haft gäster. Vi beställde mat från en persisk restaurang. Mycket gott! Det är vanligt att man catrar mat istället för att laga, vilket passar mig bra just nu då jag inte ens har koll på vilket temperatur ugnen ska ställlas in på i farenheit.
Nu har jag precis varit och lämnat Neo på hans nya förskola "Happy sunshine kids". Han har längtat efter att börja. Det känns lite läskigt att lämna honom någonstans där han inte förstår språket men de var vana vid att få in såna barn. Själv tyckte han mest att det var spännande med alla nya leksaker. Jag trodde att han skulle bli ledsen då jag gick, men han bara vinkade glatt och cyklade vidare på leksakscykeln, skönt! Hoppas att dagen fortsätter lika bra. 
Så vad har hänt sedan sist? Neo fick det riktigt jobbigt två dagar efter han fått vaccin. Ena armen svällde upp, blev stenhård, röd och det kliade så att han grät. Vi blev såklart oroliga och typiskt nog så var det helg så läkarmottagningen var stängd, Han verkade inte speciellt allmänpåverkad förutom kliandet och en släkting till Peyman som är läkare tittade på det. Vad jag förstod så reagerade han häftigare än vad de brukar, kanske på grund av att han fick tre olika vaccin vid samma tillfälle, på förskolan sa de att man brukar undvika att ge fler än två. Nu mår han i allafall som vanligt igen.

I kväll får vi besök av några av Peymans släktingar som ska få se vår nya lägenhet så för mig blir det en städdag.

På väg till Laguna Niguel.

Nova diggar sin bilstol.

Neo har ont i armen

Neo myser med Shahla
 

fredag 12 november 2010

Läkarbesök nr 2 avklarat

Idag bar det återigen iväg till sjukhuset och denna gång till en ögonläkare. Det var en äldre, sympatisk herre, med en mindre sympatisk sköterska. Peyman glömde visst att vissa ord är samma på svenska och engelska för han gav henne smeknamnet "Robot" och "Bitch" när vi var på väg ut från rummet... Hur som helst, doktorn var bra och konstaterade att Neos ögonfel inte skulle kräva lapp eftersom skillnaden var så liten mellan de båda ögonen, glasögonen rekommenderade han att Neo använde så ofta som möjligt men inte nödvändigtvis jämt. Han ska kollas upp igen om en månad.


Nu ska vi snart sätta oss i bilen igen och köra ner till San Diego för middag hos en annan av Peymans släktingar. Vi stannar där över natten.

Här är en till bild av innergården, vår lägenhet är den längst ut på hörnet i byggnaden till höger.

Här är Nova i sitt nya babygym.

torsdag 11 november 2010

Dagens bild

Neo i bilen
Tänkte att jag skulle bjuda på en bild. Neo älskar sin nya bilstol. Inte så konstigt kanske med tanke på hur han satt i vår bil, ihopklämd som en sköldpadda i för trångt skal. Den nya är mjuk och fluffig, rättvänd och han har hur mycket plats som helst. Mugghållaren är standard (även på Novas stol!!!) Novas stol har rosa tyg. Bilen är en Mazda MPV (en van).
Idag har vi varit med Neo till läkaren för att han behövde göra hälsokoll för att få börja förskolan. Som vanligt ett lastbilslass med byråkratiska formulär som skulle fyllas i... Han fick dessutom tre sprutor den lille professorn. De har fler "obligatoriska" vaccin än i Sverige och dessa krävdes också för att få börja förskola. Nu är han vaccinerad mot vattkoppor och två andra som han redan hade innan, men här får de fler doser och tidigare. Nästan 2000 kr gick det kalaset loss på. Försäkringen täcker inte det som kallas "wellness" första 12 månaderna. I morgon ska han till ögonläkare för att se hur han ska behandlas här, mycket troligt att det blir lapp för ögat (och några tusen till fattigare i plånboken... "pre existing conditions")

Jag har även lyckats att köra bil för första gången sedan vi kom hit. Jag var inte alls sugen men (gissa vem?) tvingade mig in bakom ratten. Det är ju automat och borde vara lättare, men jag är så van vid växellåda att det känns som att jag har noll koll. Det blev inte bättre då bland det första som hände var att jag nästan frontalkrockade med en annan i den gula mittenfilen som används för att ta sig ut på mer trafikerade gator, precis när jag svängde ut från mitt håll svängde den bilden in i mittenfilen från motsatt håll. Peyman tycker att de har så genomtänkt vägsystem här, men det där kändes inte så genomtänkt kan jag tycka. (Tror inte att jag gjorde någon fel...)

Jag försöker lära mig att uppdatera bloggen via mobilen eftersom jag tar mest bilder med den. Jag har fattat hur jag ska göra inlägg däremot inte hur jag får in bilder. De inlägg jag skriver med mobilen blir utan ÅÄÖ, och betydligt kortare än detta :-)

Godnatt (eller kanske God morgon för er del!)

onsdag 10 november 2010

Lite bilder från vår lägenhet...

Första badet i poolen, den är uppvärmd så det ska fungera att bada året runt.


Neo leker i sitt rum.

Vardagsrummet

Neos rum

kök/vardagsrum

kök

vårt sovrum, liten skymt av badrum

utsikt från vardagsrum

poolen, taget från balkongen

Utsikt från Neos fönster.

Mycket nytt

Äntligen är den långa väntan över och vi har tagit oss helskinnade hela långa vägen till Californien. Här hade Peyman förberett allt så vi kunde flytta in i en färdigmöblerad lägenhet. Lägenheten ligger i ett finare fastighetskomplex som heter kallas "The Stuart at Sierra Madre Villa" i Pasadena, strax nordöst om LA. 
http://brethestuart.com/TheStuartAtSierraMadreHome/Home.aspx
Här finns allt man kan behöva för att trivas; pool, jacuzzi, gym m.m. Lägenheten ligger på hörnet, med utsikt över poolen och gården. Det finns palmer utanför fönstren och man ser berg i bakgrunden. Den byggdes 2008, så allt är nytt och fräscht. Som tur är har Peyman mycket släkt i området kring LA så vi har fått mycket hjälp.  Vi har hunnit titta oss omkring i omgivningarna och här finns gott om affärer och restauranger. Jag har även konstaterat att ALLT är större i USA. Kylskåp, spis, spjälsäng, bil, köksskåp, matportioner,... listan kan göras lååång! Det återstår att se om familjen Kelk blir större av att vistas här under ett par år...